Kategorier
Politik | Samhälle | Ekonomi

“Ett så onödigt inslag!”

På twitter stormar det till en aning när SVT kör ett inslag om katastrofen i Pakistan. Känslorna gäller dock inte människorna som förlorat föräldrar och barn, sina hem och skörden.

Inte heller att diarré, malaria, hög feber och hudproblem härjar bland de som flytt vattenmassorna. Att det saknas ris, grönsaker, i stort sett allt.

Känslorna gäller att SVT sände inslaget.

 “Vad ska vi göra åt det? Ta hit allihop? skriver twittraren som anser att inslaget är onödigt. 

Han har ingen bild i profilen men heter eller kallar sig Jan Lindberg och skriver i profiltexten “fed up with the politically correct society”. Han tycker helt enkelt inte om att SVT:s reporter “står och mässar om hur illa dom har det” där borta.

Inget att bry sig om, är första tanken. Att bry sig om allt man ogillar på sociala medier är omöjligt. Det är för mycket. Möjligheten för vem som helst att publicera nästan vad som helst har släppt loss enorma mängder energi. Även bland vissa riksdagsledamöter.

Jag tittar på inslaget som publicerades den 11 oktober. SVT:s Erika Bjerström ger en saklig beskrivning av nödläget för de drabbade människorna. Överord behövs inte när 1 300 människor varav 440 barn har dött och misären är grym bland dem som förlorat allt.

Fastnar. Att inte längre orka bry sig om det man egentligen bryr sig om är en kapitulation.

Jag återvänder till denne Lindberg. Ser att han har 11 100 följare, som en småstadstidning. Omöjligt att veta hur många som är fejkade. Just detta inlägg har fått 679 likes och blivit spritt vidare av 58 personer. Att inlägget engagerar så många förvånar. Det är ju bara ett kort inlägg om ett nyhetsinslag.

I tråden finns 69 kommentarer varar tre eller fyra kommer med försiktiga invändningar. Resten ger Lindberg medhåll. Han vinner slaget i stort sett utan motstånd: SVT:s inslag om katastrofen i Pakistan bekräftas som onödigt och dumt. Rapporten om människor i en katastrof väger lätt mot skepticismen mot klimathotet, flyktingmotståndet och föraktet mot gediget journalistiskt arbete. Vilken grupp som har det numerära övertaget och är mest energisk i mediernas undervegetation råder det inga tvekan om.

Här ett utdrag och längst ner en länk till hela tråden.

Längst ner finns även länken direkt till twitter, med alla kommentarer.

***

PERSUN.SE
Antal besök sedan maj 2020.

visit/share/like
Dela
Dela
close

Share

Get new posts by email: