Kategorier
Göteborg

Vad gör John på andra sidan Avenyn?

Charles Felix Lindberg vid Avenyn, inte långt från bostaden.

Köpmannen Charles Felix Lindberg stirrar på uppfinnaren John Ericsson. Varje dag, sommar som vinter, och kommer så att göra intill evigheten, eller tills han faller omkull på grund av metallröta. Förmodligen funderar gjutjärnshjärnan på samma sak, hela tiden. Varför står den där propellernissen på andra sidan? Varför är han högre?


Felix är ju en av stadens stora donatorer, och infödd göteborgare. John – en värmlänning som flyttade till Stockholm och därefter lämnade landet.

Vad gjutjärnshjärnan inte vet är att John Ericsson fortfarande är något av en historisk kändis, konstruktör av propellrar och pansarbåten Monitor under det amerikanska inbördeskriget. Han omnämns i den svenska nationalencyklopedin med 3 797 tecken. Felix inte med ett enda.

Vem var då Charles Felix? Ja, pappa Charles kom från Lindome, hade skotskt påbrå och gjorde goda affärer och flyttade till Första Långgatan där Felix Charles Lindberg föddes 1840 och växte upp. Gatan låg då utanför själva staden som i stort sett befann sig innanför vallgraven vid den tiden. Frölunda var en egen jordbrukarbefolkad landskommun och Majorna hade ännu inte blivit införlivat i Göteborg

Under sitt liv får Lindberg se stan välla ut över vallgraven efter den grandiosa stadsplanen för Vasastaden, Lorensberg och Heden från 1866.1 Han var konstintresserad, blev en av stadens donatorer och testamenterade hela sin förmögenhet på drygt två miljoner kronor till Göteborgs Stad. Pengarna skulle användas för att ”pryda och försköna” staden. Donationen var den största som Göteborgs Stad dittills hade tagit emot och blev grunden för Charles Felix Lindbergs donationsfond.

Han dog 1909, blev alltså nästan 70 år. En hygglig ålder. Under livstiden hade han sett stadens befolkning mer än sexdubblas.2

I slutet av 1980-talet tyckte Göteborgs Stad att det var dags för Lindberg att själv få ett porträtt i staden. Uppdraget gick till skulptören och tecknaren Jan Steen. 1989 invigdes statyn av Lindberg, spatserande i sin långrock, med käppen i handen och kubben på huvudet.

Jan Steen levde mellan 1929 och 1997. Blev 68 år, även det en hygglig ålder, kanske särskilt för en konstnär. Värre gick det för Ingel Fallstedt som 1897 fick jobbet att skapa statyn av John Ericsson på andra sidan Avenyn. Han blev bara 51.

Fallstedt sägs ha haft ett mindre helvete med Ericssons underkropp. Brons var inte hans ämne, egentligen. Samtiden såg honom som rikets främste på marmor. Statyn blev sedan hårt kritiserad av de privata finansiärerna. Ericssons byxor var skrynkliga och Ingested ansågs ha gett karln dålig hållning. Fallstedt drabbades av utmattningssymtom och tog livet av sig innan statyn blev avtäckt. Hans medhjälpare lär ha sagt att den dödade honom.
Så kan det gå.

Bilder från Wikipedia

Bilden i topp är min. Fakta hämtat från Nationalencyklopedin, Wikipedia och https://goteborgkonst.se/ – en innehållsrik webbsajt med karta för Göteborgs utsmyckningar.

***

1 Berättelse om 1866 års stadsplan och Vasastadens tillblivelse.

2Göteborgs befolkningsutveckling (Wikipedia).

www.persun.se
Antal besökare och besök

visit/share/like
Dela
Dela
close

Share

Get new posts by email: