Kategorier
Politik | Samhälle | Ekonomi

Hat, rasism och falska nyheter blossar upp när Elon Musk tar över

Under första veckan på twitter sprider Elon Musk falska uppgifter om demokraten Nancy Pelosis make, trots att han lovat att plattformen inte ska bli “fritt för allt helvete”.

Enligt den undersökande journalisten Kristoffer Tigue på New York-baserade Inside Climate News ökade mängden hatiska inlägg efter Musks övertagande så mycket att Twitters säkerhetschef tvingades ta upp frågan offentligt i en tweet. N-ordet ökade med 500 procent bara på de första tolv timmarna (USA). 

Tigue refererar också till en studie av Montclaire State University som uppger att mängden hatdrivna inlägg, homofobiska, antisemitiska och rasistiska, ökade från 84 till 398 i timmen under samma period.

Musk bidrog personligen till trafiken med att sprida vidare ett påstående om att maken till demokraten och kongressens talesperson Nancy Pelosi varit berusad och i slagsmål med en manlig eskort kvällen då han våldsamt attackerades i sitt hem med en hammare och fick föras till sjukhus med allvarliga skador. 

Påståendet stämmer enligt Tigue inte alls med polisens vittnesmål och angriparens egen utsaga. Istället uppges gärningsmannen ha varit politiskt motiverad av högerextrema konspirationsteorier. Han bröt sig in i Pelosis hem för att kidnappa Nancy Pelosi.

“Det finns en liten möjlighet att det kan finnas mer i den här historien än vad man kan se”, skrev Musk.

Han raderade tweeten men då hade den delats mer än 16 000 gånger, med över 76 000 likes.

Enligt Tigue varnar nu desinformationsexperter för att Musk hotar den globala ansträngningen att stävja spridningen av lögner, desinformation och konspirationsteorier på nätet.

Bland andra har en koalition av mer än 40 intresseorganisationer gått ut med en uppmaning till stora annonsörerna om att sätta press på Elon Musk. Koalitionen menar att inte bara extremister ser möjligheter med Musks övertagande. Det lockar också fram de mest kränkande, trakasserande och rasistiska språket och bilderna.

Forskning publicerad i somras fann att falskheter om global uppvärmning fortsätter att florera på sociala medier. “De inramas genom linsen av ett västerländskt kulturkrig och placerar klimatförändringar tillsammans med andra heta ämnen som homosexuella och transpersoners rättigheter och vapenkontroll.” 

Tigue skriver vidare om en separat analys tidigare i höst som fann ett vidsträckt online-nätverk av spansktalande på Twitter, TikTok och andra stora sociala plattformar som konsekvent förstärker desinformation om klimatet och andra högerextrema konspirationsteorier.

***
PERSUN.SE
Antal besökare/sidvisningar

visit/share/like
Dela
Dela
close

Share

Get new posts by email: