Kategorier
Politik | Samhälle | Ekonomi

Så blev Ukraina vårt närområde

Att SD klassar ukrainska flyktingar som särskilt skyddsvärda blev klart under partiets valkonferens 16-18 mars i Stockholm. Något förvånande kan man tycka. Sverige var ju fullt. Vad är det som pågår? 

Sveriges Radios podd Det politiska spelet tar upp ämnet på torsdagen samma vecka. Panelen framför uppfattningen att ett nej till ukrainska flyktingar har blivit omöjligt, när hela landet med president Zelenskyj i spetsen vänder sig mot Väst för att undkomma Ryssland. 

Frågan är mer hur SD motiverar partiets plötsliga vändning. Det var ju i motståndet till de syriska krigsflyktingarna som SD växte och blev en maktfaktor. 

Ekots Katarina Helmerson frågade partisekreterare Richard Jomshof om det är en skillnad nu, jämfört med inbördeskriget i Syrien.

Så här svarar Jomshof i ett klipp från intervjun: Det är klart att jag hellre hjälper kvinnor, barn och gamla från ett land i vårt närområde än män från andra delar av världen. Det är klart att jag gör. Jag har inga problem med att göra det. Vi ser ju också vad den politiken lett fram till. Man måste vara bra naiv, på gränsen till korkad, om man inte ser hur negativt Sverige har påverkats av årtionden av massinvandring och islamisering. Det är ingenting vi vill se. Utan vi… nu hjälper vi riktiga flyktingar och vi tar vårt ansvar. Vi kan göra plats åt för dem också genom att skicka hem de som inte har i Sverige att göra, som har funnits här ett tag nu.  

SD:s ekonomiskt–politiska talesperson Oscar Sjöstedt fyller på i ett annat ljudklipp: Vi pratar om riktiga flyktingar från krig, vi pratar inte om ekonomiska migranter. De här människorna har inte sökt sig till Sverige för att… av ekonomiska skäl, man söker sig till Sverige för att man verkligen flyr för sitt liv.

Reportern: Men… menar du att flyktingarna som kom från Syrien inte var riktiga flyktingar?

Sjöstedt: Ja, den asylinvandring vi har haft tidigare har huvudsakligen bestått av ekonomiska migranter, exakt så, man har tagit sig från ett säkert land till nästa, till nästa, till nästa, så att säga.

Panelen diskuterar. Menar verkligen Sjöstedt att krigsflyktingarna från Syrien inte är riktiga krigsflyktingar? SR:s politiska kommentator Fredrik Furtenbach hävdar bestämt att det är så. Sjöstedt svarar ja på frågan, även om han senare i svaret verkar avse alla flyktingar som kommit.

Något senare träffar Anders Ygeman riksdagsgruppens journalister. Erik Nilsson och Maggie Strömberg från SvD frågar Ygeman vad han tänker om SD:s uttalande angående detta med “riktiga flyktingar”. Mari Forssblad, politikreporter på SVT och veckans gäst i Det politiska spelet är där och antecknar. 

Ygeman: Det är en historierevisionism av astronomiska mått när han hävdar att kriget i Syrien inte var något riktigt krig eller att kriget i Jugoslavien inte var nåt riktigt krig. Man misstänker att det är en annan sorteringsmekanism Sverigedemokraterna ägnar sig åt. 

Journalisten: Vilken då?

Ygeman: Ja, hudfärg, religion, sådana saker som upptagit Sverigedemokraternas intresse under ganska lång tid.  

Panelen talar vidare. Ygemans uttalanden har tydligen orsakat en hel del ilska i SD-lägret. Någon i panelen säger sig aldrig hört så många svordomar från politiker.

Det är ren jävla lögn, han ska fan veta hut! […] Jag blir rätt jävla irriterad faktiskt, utbrister Oscar Sjöstedt (enligt Mari Forssblad).

Panelen lämnar ämnet och övergår till de olika utspelen om bränslebidrag till bilägare. Det verkar finnas så mycket pengar som helst i statskassan. Har det alls hänt förut att staten gått in och kompenserat prisökningar?

Senare kommer några irriterade kommentarer in på Det politiska spelets Facebooksida, riktade till panelen.

“Halva programmet handlade om att dissa SD […] er politiska hemvist gör det ibland provocerande. Speciellt som det är PS [Public Service], skattefinansierat och ska vara objektivt. Där har ni lite att jobba på.”

Det låter som det brukar. Men man kan undra vart det hela tar vägen om det ryska mördandet fortsätter och Migrationsverkets högsta prognoser på uppemot 200 000 flyktingar slår in. I så fall fler än under Syrienkrigets värsta år, 2016.

*

persun.se
11 513 besökare sedan maj 2020

visit/share/like
Dela
Dela
close

Share

Get new posts by email: