Kategorier
Politik | Samhälle | Ekonomi

Svenska kyrkan i kampanj för islamism?

Detta påstår Sverigedemokraterna i en reklamfilm inför kyrkovalet den 19 september 2021. Men när, var, hur uteblir i den märkliga filmen där internationalen spelas i kyrkan, innan en bister SD-politiker kliver in och ställer allt till rätta.

I filmen promenerar den till synes hårdföre och beslutsamme man i kostym efter en grusväg i en idyllisk landsbygd. Han släpar en stor grön sopbinge på hjul efter sig, och närmar sig en kyrka. Från kyrkan hörs en kantor spela Internationalen på orgeln. Mannen lämnar sopbingen utanför porten och stiger in med beslutsamma steg. Dörren går igen. Det bullrar en aning. Orgeln tystnar. En förskrämd valarbetare med rött plakat smiter ut, slarvigt klädd, överviktig med keps. Strax därpå öppnas dörren. Den välklädda och beslutsamma mannen kommer ut med sitt hårdföra ansikte och trycker ner en valaffisch med Stefan Lövfen i sopbingen, tillsammans med annat material. Inne i kyrkan kommer kantorn i gång, men nu är kyrkan förändrad och spelar Den blomstertid nu kommer. Mannen promenerar iväg med bingen efter sig i det grönskande landskapet.

Att SD angriper S kan hänföras till det politiska spelet. Det extrema påståendet att Svenska kyrkan skulle vara en kampanjorganisation för islamism kräver däremot förklaring. Men förklaring finns varken i förtexten eller i filmen. Inte heller på SD:s kampanjsida för valet: En kyrka för Sverige.

Fattigpensionärer och kvinnor i hedersförtryck nämns som politiska markörer.

I slutorden säger visserligen mannen i filmen att Svenska kyrkan inte ska sprida islam. (Gör den – var, hur?) Men beskyllningen hänger i luften. Hur kan partiet påstå att kyrkan bedriver en kampanj för islamism, alltså den politiska grenen av islam?

Svaret finns möjligen i ärkebiskop Antje Jackeléns möten med muslimska företrädare. Hon talar inte om muslimer som fiender utan med respekt och att de har gemensamma värden att försvara. Hatfyllda kommentarer har därefter fått henne att lämna twitter.

Men även påven och judiska rabbiner träffar muslimska företrädare. Det pågår nämligen en dialog mellan de tre abrahamitiska religionerna. Inte underligt egentligen, när de kommer ur samma källa och erkänner samma gud. I gemensamma uttalanden fördömer de allt religiöst motiverat våld.

Är det samstämmigheten på högsta nivå som SD beskriver som en kristen kampanj för islamism? Det stör bilden av det muslimska hotet.

perzun.se
6009 besökare sedan maj 2020

visit/share/like
Dela
Dela
close

Share

Get new posts by email: