Kategorier
Politik | Samhälle | Ekonomi

När Jimmie låter som Adolf

Alla som studerat nazi-influerad retorik känner förstås igen Åkessons tal under Almedalsveckan. En mjukvariant. Kom personligen omedelbart att tänka på en retorikkurs på Folkuniversitetet som jag tog för mitt dåvarande jobb som talskrivare.

Vi tjuvlyssnade på Adolf. Läraren sa att det egentligen var mot praxis, att hålla fram honom som en skicklig talare. Men hon ville att vi skulle se strukturen. Ungefär så här:

En mjuk början: Vi, det stackars strävsamma och smutskastade folket…
Ett fördömande av de styrande: …som ställs mot det falska och ljugande etablissemanget, som har svikit vår stolta historia och strävar efter att förstöra vårt land…
Ett löfte om åtgärder: Det är bara vi som inser hotet mot vår stolta nation och nu får det vara nog… osv

Åkessons retorik landar ganska tydligt i Adolfs trakter under Almedalstalet. Han påstår faktiskt att övriga partier, etablissemanget med röda och blå regeringar, har en överideologi med det uttalade målet att “slå sönder vår nation”. Alltså att övriga politiker, näringsliv, institutioner, media med mera har som mål att förstöra landet.

Det är en extrem verklighetsbeskrivning som i normala fall skulle avfärdas som nonsens från en obskyr konspirationsteoretiker. Men det tycks bara passera. “Han lät ungefär som vanligt”, sa en politisk kommentator efter talet.

Här följer ett ordagrant utdrag från större delen av Åkessons tal. Han inleder med att ta sats från Esaias Tegnérs dikt Svea.

Jord som mig fostrat har och fädrens aska gömmer,
Folk som ärft hjeltars land och deras dygder glömmer.
Ur skuggan af min dal jag egnar dig en sång,
Dig söfver smickrets röst: hör sanningen en gång.

Så fortsätter det:

“Det här var… Tegnérs dikt Svea och trots att den är mer än 200 år gammal så är orden och dess innebörd i högsta grad värda att reflektera över även idag.

Varför ser Sverige ut som det gör idag, varför har vårt älskade land gradvis slitits sönder av splittring och segregation? Varför finns det idag blott en skugga kvar av det som de flesta av oss minns som vårt gamla Sverige?  

Ett sällan skådat politiskt vanstyre är naturligtvis den mest uppenbara orsaken. Tondövt har dom vandrat längs den sargade vägen utan att stanna upp, utan att reflektera, utan att reagera. Vi har ett politiskt etablissemang med både röda och blåa regeringar som har gömt och som har glömt, som har å ena sidan gömt undan sina misslyckanden, som vägrar se de konsekvenser som den egna politiken har gett, som har glömt de principer som de en gång i tiden formade, och som byggde vårt land. Dom har sökts av smickrets röst, en röst som har manat oss, folket, att tiga… under hot om att förtalas, att stämplas.

Tig! Annars sätter vi en rasistetikett på igen. Vi som har en annan åsikt, som har sett och som har påtalat att kejsaren faktiskt är naken, vi är kalla onda människor som ska hålla tyst.

…det är smutskastning av varje svensk som har vågat ställa sig upp och säga ifrån, när vi reagerar över att hela vår väljarskara, långt över en miljon människor, systematiskt och skamlöst förtalas och förolämpas.

…då säger de att vi tar på oss offerkoftan …

…alternativet skulle då alltså vara att sitta tyst, bara svälja den ena oförskämdheter efter den andra, sitta tyst och bara godta allt detta, medan de som enligt de själva har stått för den goda och den rätta linjen skulle få frikort att fortsätta förstöra landet.

…självgodhet har sövt dem [röda och blå regeringar, etablissemanget, vänsterliberaler], de har tittat bort, de har skönmålat, de har förnekat, de har ljugit, de har bedragit så till den milda grad att de har börjat tro på sina egna fantasier…

… oavsett hur uppenbart illa det är, oavsett hur misslyckande efter misslyckande staplas på varandra så anser de själva att det är de som har rätt.

…men det får vara slut med det .

…vi sverigedemokrater fortsätter …fortsätter försöka få dessa gamla partier att inse vilken skada de har åsamkat landet och försöker få dom att förstå att gränsen får vara Sverige tål med råge passerad vårt land.

… en lång rad riktigt allvarliga problem som måste adresseras…

…multikulturalismen, den extremistiska överideologi som har genomsyrat etablissemanget i mer än 4 decennier. Den är precis så falsk och så farlig som vi Sverigedemokrater hela tiden har sagt, när vi gång på gång har påtalat att den ansvarslösa invandringspolitiken kommer att skära djupa sår i den svenska samhällskroppen. Då har de stuckit huvudet i sanden.

…vad krävs det egentligen för att förstå att den ideologi som har som uttalat mål att slå sönder en nation, vår nation, faktiskt är en ond ideologi? Vad krävs det egentligen för att förstå att den ideologi som vill bryta sönder en kultur, vår kultur, en stabil harmonisk samhällsgrupp, faktiskt är en farlig ideologi?

…här bottnar först och främst i ödmjukhet. Vi vill att det förtroende väljarna ger oss ska avspeglas i våra möjligheter att förverkliga vår politik. Jag tycker att det är en rimlig ingång, att ju fler som röstar på Sverigedemokraterna, desto mer av Sverigedemokratisk politik får Sverige. Med det sagt så vill jag tacka Ulf Kristersson och Ebba Busch för goda samtal, en konstruktiv inställning i en för Sverige svår situation som kräver ansvarstagande politiker…”

Så där håller det på. Men i slutet ser han ändå en normal tillvaro i det sönderslagna och förstörda landet.

“…i stoltheten tecken kommer vi att fortsätta kämpa. Avslutningsvis vill jag önska er alla en riktigt trevlig sommar! Men var försiktiga, där ute har den tryckts tillbaka, men den är ännu inte förbi oss. Några sista samlade ansträngningar är förhoppningsvis det som krävs för att ta oss över till den andra sidan, till vår normala vardag. Låt oss hoppas det. Ta hand om er, om varandra, och ha en riktigt fin sommar.”

Det skulle förstås vara intressant att höra Kristersson och Sabuni recensera Åkessons verklighetsbeskrivning.

visit/share/like
Dela
Dela
close

Share

Get new posts by email: