Kategorier
Politik | Samhälle | Ekonomi

Från Impala till C-klasse

Gamla bensinslukande jänkare med V8-motorer kom i parad, Cadillac, Chevrolet och Pontiac, gungande med mjuk fjädring. Upp och ner efter Storgatan i Luleå. Bakom ratten satt långhåriga män i jeansjackor och USA-märken på ärmarna. I baksätet tjejer med flasköl i handen. Blekta jeans. Somliga i urringade t-shirts, men vi vågade inte titta ordentligt. Det var fylla och bråk och någon enstaka kniv och pistol. En blev skjuten på Loet, alltså busstationen.

Vi kände igen några av killarna. En kallades Fjången. En annan Limpan. Fjången och tre andra rullade ner till järnvägsstationen där jag jobbade. Såg dem från fönstret i fikarummet. De körde längst ut på perrongen, klev ut och ställde sig i rad och pissade ut över rälsen i fina gula bågar. De pratade inte och såg sig inte omkring. Klev bara in i bilen och backade ut.

En natt kom ett annat gäng ner till stationen där tågseten stod uppställda. De misshandlade en järnvägsarbetare som inte ville släppa in dem i en sovvagn. En hetlevrad äldre man från Skurholmen som försvarade sig med en bromssko.

Limpan hade jag redan mött, några somrar tidigare. Det var på en gata nära Gültsauudden, där ett ungdomsdisko låg vid den tiden. Han var stor och ganska tjock. Han bad om en cigarett och jag räckte lydigt fram mitt nästan fulla paket av märket Glenn. Visste ju att han brukade slåss. Limpan tog paketet, gav mig en cigarett och gick vidare utan ett ord.

Nu, fyrtiofem år senare, gungar inga överdimensionerade jänkare där jag bor. Nu härskar bränsleeffektivitet och hård fjädring. Bilarna bränner på så det tjuter om däcken mellan rödljusen på Nya Allen och Viktoriagatan. Fram och tillbaka. Upp och ner. Det är framför allt tyskt och splitternytt. Mercedes, BMW och Audi. Har aldrig tidigare sett så många i miljonklassen.

Bakom ratten sitter unga män. Allvarliga. Inga tjejer med flasköl i baksätet. De är ensamma och vill bli sedda men vi tittar åt ett annat håll och håller för öronen.Vi tror att de går i gympaskor, har vapen och gör goda affärer på gatan, och tänker att svenskar måste älska narkotika.

visit/share/like
Dela
Dela
close

Share

Get new posts by email: