Kategorier
Politik | Samhälle | Ekonomi

Kaos är granne med alternativa medier

Den 10 augusti 2015 uppstår en extremt livlig tråd på diskussionsforumet Flashback. Det handlar om ett polispådrag på Ikea i Västerås där två personer blivit svårt knivskurna. Spekulationerna urartar och blir till ett belysande exempel på hur sociala och så kallade alternativa medier kan röra till verkligheten.

Utdrag ur Jonathan Lundbergs Sverigevänner.
Storyn är ett sammandrag av en mycket detaljerad redogörelse av fallet, skrivet av journalisten Jonathan Lundberg i boken Sverigevänner från 2019.

Det är ett drama, ett slags skuggspel av tragedin på Ikea, som spelas upp av ett stort antal brottsintresserade privatpersoner på Flashback. “Sveriges största forum för yttrande- och åsiktsfrihet samt självständigt tänkande. Yttrandefrihet på riktigt.”

Det börjar med ett inlägg om ett stort polispådrag vid Ikea i Västerås. Två personer är svårt knivskurna. “Flera poliser och ambulanser vid Ikea, enligt VLT.”

Så här går det till:

– Psykfall eller gängkrig? skriver den anonyma personen.
Tråden och hamnar snabbt på Flashbacks sida för aktuella ämnen och kommentarerna börjar strömma in.

– Någon som försökt skära huvudet av någon slumpvis utvald kund? undrar en användare.
– Om det är i entrén så lär det ju vara ett tiggarpack? skriver en annan.
(På Flashback är alla anonyma.)

Ett svar kommer, säger att det knappast var en tiggarkäring som gjorde det eftersom det var inne på själva Ikea. En stund senare har en användare fått fram att det finns en moské i närhet.
– Terrorbrott, muslimer?
Polisen säger inte ett ljud.

Femton minuter efter att tråden startas skriver en person att ”knivar säljs det ju gott utav på Ikea, inte speciellt svårt att öppna förpackningen.”
En annan användare hänvisar till en bekant som jobbar på Ikea säger att två personer är döda. Därpå rapporterar lokaltidningen VLT samma sak.

Spekulationerna tar fart i tråden på Flashback.
– Hugger man på måfå, riktar huggen mot hals alternativt mage?
– Har de fått huvudena avskurna tror ni?
– Bröst och mage om det är en galning, hals om det är ett proffs. Allt tyder dock på det förstnämnda.

Efter fyrtio minuter har det skrivits sextiofyra inlägg i tråden.
– Fram med namn på gärningsman och brottsoffer, tack!
– Muslimer som blivit galna på en lättklädd svensk kvinna?
– Vågar man gissa på kulturberikad familj med åsiktsskiljeheter?

När SVT filmar en person som bärs ut på bår pausar en användare och tar en bild. Personen är mörk. ”Ett tecken på hedersmord”, menar användaren.
Den uppgiften ifrågasätts av en annan användare. Att vara mörkhyad räcker inte som bevis.
– Sant sant. Nyansen är dock inte oklar. Klart afrikanskt ursprung.
– Svart som satan själv, skriver en tredje.

Efter två timmar bekräftar varken polis eller Aftonbladet mer än att tre personer är skadade, varav två har avlidit. Då har det skrivits trehundra inlägg i tråden. Eftersom polisen inte säger mer anas en konspiration.

– Man måste väl gå igenom PK-protokollet, skriver någon.
– Gärningsmännens etnicitet ska hållas undangömt för allmänhetens vetande så mycket det bara går.

Media avstår från att spekulera men i tråden tycks användarna vara överens om att gärningsmännen är somalier och att det är därför polisen och medierna är tysta.
– För övrigt verkar zoomalier vara väldigt våldsamma och primitiva människor, skriver någon.

En användare säger sig ha fått tag i en bild av kvinnan. ”Hon är vit i alla fall.”
– En rasblandad tjej som dött alltså? svarar en annan. ”Men så går det när man umgås intimt med negrer/araber.”

Flera användare vill se bilden på kvinnan och tonen blir hätskt när innehavaren inte vill dela den med sig. De vill ha reda på vem brottsoffret är, och försöka hitta gärningsmannen genom hennes flöde på facebook.

– Upp med bild och namn på negerhelvetet nu! skriver någon.

En person som påstår sig ha varit på plats skriver att gärningsmännens språk innehöll klickljud. Någon skriver ”I Tanzania används språk med klickljud, även mycket begränsat i Kenya. Dock inte i Somalia. Så några somalier var det nog inte fråga om.”

Efter fyra timmar har 500 inlägg skrivits. Spekulationerna har gått så långt att Flashbacks moderatorer har ingripit. Flera sidor om ”rasblandning” och ”invandring” rensas bort med uppmaningen att användarna bör hålla sig till det aktuella brottet.

Då griper Avpixlat in, som vid den tiden, 2015, är den oberoende sverigedemokratiska bloggen som SD:s riksdagsman Kent Ekeroth har registrerat, och som ersätter den tidigare Politiskt Inkorrekt.

Avpixlat publicerar uppgifter om gärningsmannens hudfärg och beskriver de misstänkta som afrikaner. Uppgifterna sprids till andra invandrarkritiska sajter i Sverige och Danmark.

– Det får sociala medier att explodera, skriver Jonathan Lundberg. Traditionella medier anklagas för att skydda invandrarna och spekulationer sprids snabbt på twitter och facebook, och nu kommer bilder av den mördade kvinnan ut i omloppet. Användaren som kommit över bilderna har inte lyckats sälja dem till media.

Även ett ljudklipp kommer ut. Något låter som ”all”.
– Allahu Akbar?
– Då vet vi att det är muslimska terrorister som attackerar vem som helst, alltså.
– Varför mörkar svensk media när det handlar om svartskallar som utför vansinnesdåd? skriver någon.
– Vänstermedia förnekar sig inte. Polisen kommer att göra allt för att mörka att detta är ett islamistdåd, skriver en annan.

På kvällen har 2 000 inlägg skrivits på Flashbacks och Avpixlats server kraschar på grund av överbelastning.

Något senare kraschar även Flashback. Då har tråden om dubbelmordet fyra miljoner sidvisningar.

På Flashback tolkas krascherna som om allt färre litar på traditionell media och att allt fler söker sig till alternativ media för att få sanningen, trots att Aftonbladet, DN och de andra stora tidningarna toppar med nyheten. Men det duger inte. Det är namn, bilder och etnicitet Flashback vill åt.

Nästa morgon lyckas en användare komma över identiteten på en av de gripna, via en häktningsbegäran, och publicerar mannens personnummer, adress, facebooksida, etnicitet och ankomstdatum till Sverige.

Strax därefter publicerar Aftonbladet som första tidning de två männens etnicitet. De kommer från Eritrea.

Alternativsajten Fria Tider hakar på: Gripen Ikeamördare är nyanländ från Eritrea. Fria Tider fyller på med ytterligare fyra grova sex- och våldsbrott ”som drabbat svenskar i invandringens spår”.

Aftonbladet går ut med brottsoffrens skador, utan att polisen har bekräftat dem, vilket är mycket ovanligt. Polisen vill inte kännas vid uppgifterna, och en debatt utbryter inom journalistkåren. Många anser det vara fel att gå ut med nationaliteten och de obekräftade detaljerna. Aftonbladets chefredaktör får frågan: Jan Helin, varför låter du hatmobben styra?

Helin medger att de misstänktas nationalitet inte gör ”vansinnet” mer begripligt men försvarar sig med att publiceringen gjordes för att stoppa ryktesspridningen på nätet. I en kolumn tar han upp konspirationsteorierna – att en pressetisk hållning uppfattas som att media förtiger sanningen.

Jonathan Lundberg skriver att förloppet visar hur stor inverkan sociala medier har fått på det offentliga samtalet 2015, och menar att det spelar ingen roll att de uppgifter som cirkulerade var fel. De tvingade ändå Aftonbladet till sällsynta publiceringsbeslut.

Samma dag som de misstänktas nationalitet publiceras i Aftonbladet skriver Sverigedemokraternas partitopp Björn Söder:

I tider som dessa kan det vara läge att påminna om hur Fredrik Reinfeldt ville att vi skulle öppna våra hjärtan och hur han tackade ”för att ni valt Sverige”. Tror inte att den mördade mamman och sonen på Ikea skulle hålla med ex-statsministern. 

Offrens anhöriga tar avstånd. ”Vi vill inte att deras död används och kopplas till integration och invandringspolitik.”

Senare. Mannen som visade sig ha utfört dådet ensam dömdes till livstids fängelse och utvisning till Eritrea efter avtjänat straff.

Mannen som hängdes ut med namn, personnummer och adress på Flashback släpptes. Han var inte inblandad.

*

PERSUN.SE

visit/share/like
Dela
Dela
close

Share

Get new posts by email: