Kategorier
Politik | Samhälle | Ekonomi

Riksdagsmän som sprider lögner

Falska nyheter i social media förvånar inte. Man är van. Konspirationsteorier och lögner sprids snabbt som vinden. Alla är publicister. Ingen är ansvarig utgivare.

Det är förstås skillnad på lögn och lögn. De listigaste är inte kompletta, utan bjuder in mottagaren till lägga den fullbordande pusselbiten. Då kan avsändaren slingra sig ifrån ansvaret – om sådant skulle utkrävas.

Här följer ett belysande exempel, hämtat från Twitter.

Händelsen är mordet på den franska läraren Samuel Paty som skedde efter att han visat karikatyrteckningar av Muhammed i skolan, fredagen den 16 oktober.

Följande händer: SVT rapporterar händelsen i alla nyhetssändningar. Röster om avskyn och chocken i Frankrike tas upp. Rapporteringen fortsätter under lördagen. På söndagen sänder SVT 25 minuter live från protesterna runt om i landet.

Den före detta utrikeskorrespondenten Christian Catomeris intervjuas. Han beskriver den franska avskyn för dådet, oförståelsen för att en person kan bli mördad efter undervisning om yttrandefrihet, om att franska grundvärderingar känns hotade.

Att uppfatta något annat än att SVT återspeglar det kraftfulla avståndstagandet till dådet är omöjligt.

Mångsysslaren Jens Ganman, 31 500 följare på Twitter och av tidningen Focus utnämnd till årets svensk 2019, ser emellertid en möjlighet.

Han kopierar en stillbild med textremsa från intervjun, som utryckt ur sammanhanget – tillsammans med Ganmans egen kommentar – antyder att SVT försvarar mördaren.

Eftersom det inte stämmer med SVT:s och Catomeris rapportering blir det ett falskt påstående: SVT påstår att Samuel Paty provocerade fram sin egen halshuggning.

Årets svensk är naturligtvis medveten om detta när han publicerar sin skapelse på Twitter.

Jan Ericsson, jurist och riksdagsledamot (M) ser möjligheten och sprider inlägget vidare, med en egen kommentar.

En annan moderat riksdagsman, Lars Beckman, spelar med.

Twitterprofilen Rebecca Weidmo Uvell hakar också på. Hon beskriver sig som “Högerspöket vänstern älskar att hata. Moderat”, har 31 500 följare och sätter en egen knorr på lögnen.

Tillsammans skrapar de fyra personerna skrapat ihop närmare 8 000 likes och över 1 600 delningar på några dagar. Lögnen om att SVT försvarar mördaren är etablerad och tas upp av nättidningen Nyheter Idag (drivs av den tidigare Sverigedemokraten Chang Frick). Nu ser det ut som en riktig nyhet och kan spridas som en sådan.

Hatet flödar bland de som lever i social media, och attacken mot public service måste betraktas som en succé. Man kan förmoda att riksdagsledamöterna Ericson och Beckman känner sig nöjda med insatsen.

Men vad betyder det egentligen att riksdagsledamöter medvetet sprider lögner? Det borde vara utmanande för partiet. Ericson och Beckman är ändå förtroendevalda och beslutar om lagstiftning. Är det verkligen ok att de som annars talar högt om lag och ordning medvetet sprider falska inlägg?

Man kan undra hur partiledningen resonerar. Den ser två notoriska twittrare som med sammanlagt 460 000 tweets måste ägna en stor del av sin välbetalda riksdagstid till twittrande. De är kontroversiella, ytterst frispråkiga, bryter mot etiketterna. Visar upp tvivelaktiga värderingar.

Oavsett går det inte att bortse från att de är populära. Och det tycks väga över. Tillsammans har de 40 000 följare och läggs det ihop med moderaternas stora stjärna på Twitter, Hanif Bali, den mest kända av de kontroversiella, blir det uppemot 200 000 följare. Att jämföra med Ulf Kristerssons 1 151. De bildar en front åt höger.

Kanske är betydelsen framför allt en demonstration av tidsandan, då det bevisats att lögner, förtal och smutskastning kan leda ända fram till Vita Huset, ackompanjerat av vilda konspirationsteorier från Infowars och The Gateway Pundits sagoland.

Turerna kring twittrandet är hämtat från en påpasslig tråd av Staffan Landin.

visit/share/like
Dela
Dela
close

Share

Get new posts by email: